Диети храни здраве

Това не е просто обикновена книга.

Това е безценно богатство, нужно за всеки един дом.

Това е настолния пътеводител за този, който е тръгнал да

побеждава в живота, да бъде винаги здрав, да знае как да

се грижи за тялото си и как да се отърве от всички

здравословни и психически проблеми на ежедневието.

 

 

 

Една книга, съчетаваща принципите на астрологията с

постиженията на съвременната диетология, храненето,

здравето.

 

Уважаеми читателю,

Ако все нещо не ти е достигало, за да бъдеш напълно

здрав,

ако искаш да разбереш как да заживееш в хармония със

себе си и с околните, как да подобряваш собственото си

здравословно състояние, как да се грижиш за своето

тяло, каква е най-добрата ти храна и диета, кога да

започва и да приключва диетата, то рискувай десет ле

ва и вземи тази книга. Ще намериш отговор на много и

вълнуващи въпроси за билките, народната медицина и

лечението на основните болести, на които си

предразположен според зодията си, за кръвната си група

и правилния начин на хранене, ще можеш да изненадаш

любимите си хора със специални храни и напитки, които

да ги накарат да паднат в краката ти за цял живот. Ще ти

бъде разкрита тайната на собствения биологически

часовник, ще разбереш тайната на елегантната фигура,

ще ти бъдат показани начини за справяне със стреса,

паниката и безпокойствието, начини за лична

релаксация, ароматерапия, специален личен възбуждащ

масаж, идеи за фитнес упражнения, ще намериш Лунните

фази и положения за няколко години и определено няма

да си същия, както до сега.

Ако отдавна си търсил начин да направиш определена

промяна за себе си и все нещо ти се е изплъзвало, то

това е твоята книга на здравословната промяната.

АЗ САМИЯТ СЪМ НАЙ-ДОБРОТО РЕКЛАМНО ЛИЦЕ НА

ТАЗИ КНИГА. САМО ЧРЕЗ НАПИСАНОТО В НЕЯ СВАЛИХ

33 КИЛОГРАМА И СЕ РАДВАМ, ЧЕ ВЕЧЕ СЪМ НАПЪЛНО

РАЗЛИЧЕН ЧОВЕК. 

 

Здравейте, мили читатели и надявам се, приятели!

Да напиша тази книга ми трябваха десет години. Може би редовните ми читатели ще се изненадат от това твърдение, но то е точен факт. Наистина ми бяха нужни десет години. Знаете, че всяка година аз обикновено издавам по 12 книги със зодиите за всеки ден от годината, за всяка една от зодиите, с предвиждания за всеки един от дните. Дори знаете, че през повечето години освен тези книги, на пазара са излизали и други мои книги. За последните години съм написал 160 книги, средно по 13 книги на година, а за тази книга ми трябваха 10 години.

Започнах да си задавам въпроси за храната, диетите, принципите на здравословното хранене, тенденциите на здравето и се питах дали има закономерност и каква точно по отношение на това, че дадено заболяване е характерно повече при едни хора, а липсва при други; че дадени хора обичат едно ястие повече, отколкото други; че дадена рецепта за народно лечение влияе и оказва ефект при едни хора, но не и при други. Като математик съм свикнал да боравя с точните числа, да правя анализи, да извличам статистически обобщения от информацията, познавам перфектно теорията на вероятностите и знам, че могат да се направят математически модели на всички ситуации и въпроси в нашия живот.

Затова със сигурност знам, че има начин да се обясни определените прилики и разлики не само при различните хора, но и по отношение на различните показатели – храна, здраве, любов, диети, болести, лечение и така нататък.

Тази книга е плод на многото ми проучвания и наблюдения; на помощта на много мои приятели и съмишленици. В началото някои въобще не вярваха, че ще може да се напише такава книга, която да не е поредната „куха” брънка в залялата ни напоследък огромна астрологична литература. Но аз през цялото това време вярвах, даже може би по-правилното е да кажа, знаех, че това е възможно. И въобще не ми беше гадно, когато поредният опит или експеримент не завършваше добре – било когато дадена готварска рецепта не съблазняваше достатъчно представителите на една и съща зодия; или пък поредното народно средство за лечение точно при този човек не смъкваше кръвното налягане, въпреки, че чудесно беше помогнало на друг преди него.

Наистина математиката ми помогна много при писането на книгата. Благодарение на математическата си култура успях да направя цялото социологическо проучване, да обобщя, да анализирам, да оценя вероятността даден показател да е стойностен и ценен за дадена зодия.

Уверен съм, че в някоя друга страна този труд може да е в основата на дисертация, но у нас все още няма университет, в който да се цени и толерира търсенето и опознаването на скритите качества и същности на човека. Е, дано някога и у нас стане това възможно.

Книгата съдържа много информация по основната си тема – диетите, храните и здравето на човека.

Разделил съм проучванията по два начина и в две насоки – едната е обща част, насочена към различните представители на зодиака, общи насоки и идеи, които могат да ни накарат да проумеем защо дадено нещо се случва или е необходимо. Другата насока е специализираното поднасяне на същата информация, съобразно зодиакалния знак на човека.

Можете да намерите и прочетете информация за тайната на биологичния часовник на всеки един от нас, точен часови график коя дейност кога е най-добре да се прави, точен часови план на органите и начин да се предпазваме от болестните им състояния; много насоки за духовно и здравословно извисяване на личността; правила от българската фолклорна традиция как да не стареем.

Специално място съм отделил на храната, според кръвната ни група. Оказва се, че това е много точен показател за възможността да имаме и да водим здравословен начин на живот. Споделих с вас и моят начин да се справя с излишните килограми, който е плод на комбинация от различни методи и идеи и който се надявам, да ви бъде от полза.

В раздела „Обща диетология за всеки” се опитвам да представя проблемите в храненето и здравето на съвременния човек. В този див свят, в който живеем, с яденето на крак, с хапането на сандвичи и всякакви други вредности, с неправилния режим, с огромната тъпчеща ни вечеря, с грешното хапване на нещо вечер пред телевизора – с това просто трябва да проумеем как си вредим и да се опитаме да сведем щетите до нулата.

Поместил съм за всяка зодия благоприятните часове за всеки ден за всяка една планета. Това е плод на мои повече от 15 години изследвания и наблюдения. Правил съм много опити и анализи, търсил съм онези часове, които да са с най-благотворното въздействие за повечето представители на зодиака. На вашето внимание са предложени тези часове, които смятам, че отговарят в най-голяма степен на всеки един човек от зодията. Те са в софийско време и затова всеки един, който живее на място, различно от столицата трябва да направи своите елементарни корекции, като добави или премахне определени минути и да получи такива, които да отговарят на неговото населено място. В книгата е дадена таблица с корекциите. Просто намерете своето населено място, а ако о липсва, намерете най-близкия ориентир.

Иска ми се да запомните, че тези стойности са осреднени. В най-благоприятна сила и въздействие ще са онези наши действия, които правим около средата на дадените часове. В началото и края на съответния час ефектът няма да е най-силен.

Много хора в последните години ми пишат, че имат невероятни постижения, съобразявайки се с тези планетни часове. Надявам се, че и при вас ефектът може да е поразителен. Просто правете онова, което е успешно за дадения ден и час и се радвайте на резултатите. Все пак в живота са ни дадени толкова невероятни неща, завещани ни от поколенията, които съвременната наука все още не е в състояние да обясни напълно, но те са показали своята истина до днес, оцелели са, предаваме си ги от поколение на поколение, че ще е грехота, да не ги използваме. Смятам, че едно от тези неща са благоприятните часове за всяка една работа и дейност, подвластни на дадена планета.

Планетните часове служат да избираме най-доброто време за лечение или операция на даден орган. За целта трябва да определите лесно с написаното за небесните тела и техните съответни органи в човешкия организъм коя планета или светило е управител на дадения болен орган или на болестта, която ще лекувате. Като определите това, трябва само да вземете под внимание кои са благоприятните часове на вашата зодия за дадената планета. Точно в тези часове насрочвайте операциите или всички други манипулации, свързани със съответното лечение. Най-добре е дори и приемът на лекарства ако може да е съобразен с тези часове. И определено гарантирам страхотни успехи и бързо лечение, дори на стари хронични заболявания. Непременно прочетете главата „Как да се лекуваме успешно”.

От много години се занимавам със събирането на рецепти за народна медицина, за лечение на различни болести и състояния, някои от които направо нелечими от съвременната медицина. В периода на търсене и експериментиране се натъкнах на интересен феномен. При някои хора дадена рецепта помага направо на 100%, при други ефектът е много по-малък, а при трети – въобще няма никакво въздействие. Започнах да анализирам и пресмятам различни варианти, правих огромна статистика и отново математически изчисления. И определено проумях, че както хората са напълно различни като характер, темперамент, интереси, възможности, дадености, то точно така и самите билкови отвари действат напълно различно при различните хора. Определящото тук се оказва рождената дата на човек. И вече знам, че при много специфични болести билките могат да са уникалното лекарство, стига да се съобразят със закодираното от природата във всеки един от нас. Всяка една зодия има определени свои билки и треви, които благоприятстват организма на дадения човек. И ако тези специфични билки бъдат вложени в съответните отвари, то ефектът е поразителен. При всяка зодия тези билки са различни и затова например високото кръвно при Овена и Телеца ще се лекуват и влияят от различни съставки и концентрации на билковите смеси. Не претендирам за уникалност и оригиналност, но този раздел е труд, който съм правил в последните 15 години, наблюдавал съм и смятам, че ще има много по-добър ефект да изпробвате и направите дадената рецепта, съобразена с вашата зодия, отколкото да купите от билковата аптека готова смес, предназначена за всеки един човек. Във втория случай пак може да се стигне до ефект, но в първия – считам, че този ефект ще е по-добър и с по-голяма трайност.

В тази книга има общи билкови рецепти за лечение на различни болести, но не са разделени по зодии. В практиката се оказва, че има такива смеси и комбинации, които действат еднакво добре при родените под различни зодиакални знаци. Затова те са поместени в самостоятелен раздел и могат да се ползват от всички.

Във всеки случай искам да напомня, че лечението с билки не трябва да бъде самоцел. Определено искам всеки един преди да започне лечение с билки да направи консултация с личния си лекуващ лекар. Знам, че поместените рецепти няма да навредят на никого, но нека имате мнението на своя лекар. И се съобразете с него. Самият аз имам много приятели, които са дипломирани лекари, с много стаж и опит. Едни от тях подкрепят и самите те експериментират с билките и не натоварват своите пациенти с хапчета и химикали. Други обаче са коренно невярващи на народната медицина. И въпреки, че понякога виждат невероятния успех на билковото лечение, те пак са привърженици на официалния начин на лечение на пациента. Затова не искам да убеждавам никого, това е право на всеки един как и по какъв начин да се лекува, но нека това да го правим наистина със знанието и под контрола на личните си лекари.  

В тази книга ще намерите много готварски рецепти, предназначени единствено да съблазним гастрономически нашите любими хора. Нито една не е измислена от мен. Имам принос в някои от тях, но в никакъв случай те не са мои авторски. Събирани са много дълго време. Ако без да искам съм нарушил нечии авторски права върху рецептите, моля да бъда извинен. Но всеки автор трябва да се гордее, че поместената рецепта е еталон за качество за много хора от дадената зодия.

Мои приятели от различни зодии са ми помагали да намерим онези съставки и точни пропорции, които да дадат в максимална степен наслада и радост на всеки един човек. В годините са променяни, добавяни, осъвременявани. Някои от тях са взети от Интернет, други са дадени от домашните стари тетрадки на баби и дядовци, трети са предоставени от майстори – готвачи на реномирани ресторанти и заведения. В последните години прекарвам летните месеци на морския бряг – в най-приятното за мен кътче – град Поморие. Имам много приятели, които са собственици или готвачи на малки и по-големи домашни ресторанти, които много ми помогнаха в допитването до хората, съпоставянето на техните зодии с любимите им храни и питиета. Страшно съм благодарен на тези хора, без които този раздел нямаше да е същият. Благодаря и на любимият ми ресторант в Созопол – ресторант „Арена” на брега на морето, на централния плаж и по-специално на моя приятел Цоньо Христов – управител на този комплекс, който заедно с целия си екип също допринесе за намирането на най-добрите храни за дадената зодия.

Вкусът няма приятели, логично е, че независимо от зодията даден човек може да хареса или не определена храна. Затова тази книга с този раздел няма претенциите да задоволи абсолютно всеки, но в продължение на близо 6 години тя е плод на проучвания и наблюдения, които ми дават надеждата, че в голяма степен са обхванати вкусовите желания на повечето представители на зодиака. Нека изключенията не ни притесняват, те по-скоро потвърждават правилото.

Всичките рецепти в тази книга са изпробвани. И определено дават резултат. Ще се радвам да помогнат на всеки един, който желае да изкуши своите любими хора и да ги предразположи към приятни мисли и действия. Казват, че любовта на мъжа минава през стомаха му и това определено е вярно. Но знам също, че и много жени, представителки на дадена зодия също могат да бъдат впечатлени от предложените рецепти. Пожелавам ви приятни мигове край кухненския плот, експериментирайте и доставете наслада на своите любими същества. Ще се радвам да получа отзиви по тази тема, а защо не и ваши изпитани рецепти за съблазняването гастрономически на представители на дадена зодия.

В книгата са поместени специални възбуждащи масажи за всеки един зодиакален знак, с които можем да увеличим сексуалната възбуда и задоволеност на обичаните ни хора.

За моментите на трудности, депресии, умора, спаднал тонус и въобще когато ни е гадно, можем да намерим своите специални релаксиращи вани и специални напитки и чайове, с които да си помогнем както на нас, така и на обичаните от нас хора.

Специално разработените идеи за фитнес упражнения и тонизираща гимнастика според зодиакалния ни знак може да помогне на всеки (а най-вече на родителите) да се насочи към най-добрия вид спорт и гимнастика за нега.

В книгата има поместени Лунните таблици и фазите на Луната за няколко години. С това знам, че ще съм полезен на много хора, които използват тези дати и съобразяват дейностите си с най-добрите фази и часове.

Надявам се, че тази книга ще ви направи по-добри и наблюдателни, ще успеете да разбирате и използвате правилно звездните дадености на всеки човек и по този начин да живеете щастливо и в хармония със себе си и с околните.

Ще очаквам вашите мнения, предложения, отзиви и насоки за тази и следващи книги на адреса на издателството.

Пожелавам ви приятно пътуване в света на хората и техните скрити кътчета от човешката душа.  

ЗА ВСЯКА ЕДНА ОТ ЗОДИИТЕ В КНИГАТА ПОДРОБНО СА ПОКАЗАНИ НАЙ-ДОБРИТЕ СЪСТАВКИ ЗА ХРАНИ, НАПИТКИ, РЕЦЕПТИ ЗА ТЯХНОТО ПРИГОТВЯНЕ, АРОМАТЕРАПИЯ, РЕЛАКСИРАЩИ ВАНИ, ФИТНЕС УПРАЖНЕНИЯ, ТАЙНИТЕ НА ДИЕТАТА ЗА СЪОТВЕТНАТА ЗОДИЯ

ЕТО ИЗВАДКИ ОТ ТЕКСТА ЗА ЗОДИЯ ОВЕН. ИСКАТЕ ЛИ ДА ПРИТЕЖАВАТЕ СУПЕРЕНЦИКЛОПЕДИЯ С ТАЙНИТЕ ЗА ВСИЧКИ ЗОДИИ – ПРОСТО ПОРЪЧАЙТЕ ТАЗИ КНИГА, ТОВА Е НАЙ-ДОБРОТО ПОСОБИЕ НА НАШИЯ ПАЗАР.

ОВЕН

Ароматерапия за вас

В последните години доста сериозно навлиза идеята за нетрадиционно лечение, за релакс, за отпускане и тонизиране без лекарства и използвайки вродените нагласи за възприемане на цветове и аромати за всеки един от нас. Ето най-подходящите аромати за вашата зодия и ако решите, можете да се опитате да премахвате напрежението чрез тяхното използване във всеки един момент – в дома, в офиса, сред природата.

Парфюмите и ароматите на Овните са витални и огнени, като дори и женските съдържат мъжка нотка. Те прогонват депресиите и отпадналостта, даряват самочувствие и сила на волята ви. Към тях спадат лимонени аромати, бергамот, мускус (той се извлича от една животинска жлеза), див жасмин, розмарин и борови иглички. Тези парфюми ухаят винаги на свежо ¬ заради лимона или маточината, и апетитно ¬ заради растенията, подправки като розмарин, мащерка, канела, аптекарски копър и карамфил.

Релаксиращата вана

Ако вкъщи имате вана, то най-добрата релаксираща и отпускаща вана за вас е тази, в която използвате равни количества от билките босилек, дафинов лист, пипер, мента и хрян. Винаги, когато се чувствате подтиснати и в лошо настроение, потопете се в тази вана и ще почувствате прилива на сили и енергия.

Специален възбуждащ еротичен масаж за вас

Ако искате да изпитате върховна наслада с любимия си човек, да достигнете до неподозирани сексуални върхове, да се отпуснете напълно и да разберете какво точно е любовта, накарайте партньора си да прочете следните редове. А защо да не ги прочетете заедно, да поговорите и взаимно да допълните идеята за възбуждащ масаж.

Окончанията на нервите по лицето и главата са особено чувствителни при вас. Нежно докосване по челото или игра с косата са началото на сексуалното ви приятелство. Краищата на ушите ви са много чувствителни, леки целувки по тях причиняват спазми на радост при вас, жени-Овен. Астрологически е доказано, че жените-Овен обичат брадати мъже. Но ако партньорът ви няма брада, нека не се тревожи ¬ като докосва вашите устни с крайчеца на пръстите си, предизвиква същите чувства у вас. За мъжа-Овен: нека партньорката прекара пръстите си леко върху устните ви открай докрай с въртеливо движение. Резултатът ще я изненада.

ДИЕТАТА ЗА ВАС

Основни принципи

 • Диетата задължително почнете в такъв ден, когато Луната е в Овен.
 • Никога не започвайте диета, при условие, че Луната е във Везни.
 • При вас не е препоръчително пълното гладуване.
 • Ако обаче сте решили да гладувате, нека да не е повече от едно денонощие, а от следващото – непременно хапвайте нещо.
 • Можете да се откажете от месо, но не е най-доброто за вас. Организмът ви има нужда от месо. Ако все пак решите да го намалите, непременно балансирайте с вегетарианската храна.
 • Пиенето на много течности е нужно за вашето тяло. Нека да не са обаче газирани напитки. Най-добро за вас е пиенето на изворна (а не минерална) вода.  
 • Заложете на бавните захари, които ще си доставите с филия пълнозърнест хляб на закуска, със спагети, боб, леща на обяд или вечеря. Тези храни зареждат с енергия мускулите и мозъка и не ни позволяват да се чувстваме уморени.
 • На обяд и вечеря отдайте предимство на пресните зеленчуци. Подправяйте много леко салатите - лъжичка зехтин и малко оцет или лимонов сок се поставят в пулверизатор и с тях се напръскват зеленчуците. Вкусът е чудесен, а калориите са много малко.
 • Не пренебрегвайте чесъна, лука, подправките и ги използвайте колкото се може по-често.
 • Яжте риба поне 4 пъти седмично. Тя е ваш съюзник в борбата с килограмите, стига да не я пържите, а да я приготвяте на скара, на пара или във фолио. Подправяйте я с лимон.
 • От 2 до 5 пъти седмично консумирайте обезмаснено месо - пилешко, пуешко, заешко, като ограничавате количеството до 100 г на хранене.
 • От 1 до 3 пъти на седмицата си позволявайте червено месо - свинско, телешко, агнешко.
 • Полагат ви се от 2 до 4 яйца на всеки 7 дни - твърдо сварени или рохки, те са пълноценен източник на протеини. Ако ги предпочитате на очи или на омлет, ограничете количеството мазнина.
 • На всяко хранене в менюто ви трябва да присъства по 1 млечен продукт. Дневната доза, внасяща в организма необходимото му количество калций, е 500 г кисело мляко и 150 г сирене или кашкавал, за предпочитане обезмаслени.
 • Изяждайте най-малко 3 плода на ден - като закуска, за десерт или когато прегладнеете.
 • Полага ви се по 1 чаша червено вино на хранене, ако принадлежите към силния пол. Жените трябва да се ограничават с чаша вино на ден, за да сведат до минимум рисковете от рак на гърдата. Решите ли, че се нуждаете от сериозно отслабване, запазете виното само за уикенда.
 • Картофена диета: Това че от картофите се пълнее, е пълна глупост. В 100 г картофи се съдържат 80 ккал. Пълнее се от това, което се яде заедно с картофите. И така, за тази диета вие се нуждаете от 1 кг варени или печени картофи, 200 г кисело зеле и 2 чаши айран (1%). Можете да пиете и изворна вода. Това е всичко, което трябва да приемате през деня. За да отслабнете с няколко килограма, трябва да спазвате диетата поне 5 дни.

Фитнес – упражнения за вашето добро здраве

 • Започнете с ходене пеш, първоначално по 1 километър, следващата седмица увеличете на два километра, по-следващата на три и така, докато стигнете до дневно ходене поне 5, а дори и 10 километра.
 • Вторият етап нека да включва не ходене, а спортно ходене, което е направо препоръчително за вашите стави. Спортното ходене е по-добро за вас, в сравнение с бягането.
 • Изберете при хубаво време да играете тенис или поне федербал.
 • За вас са изключително тонизиращи бънджи скоковете.

ТОП 5

КУЛИНАРНИ РЕЦЕПТИ НА МЕСЕЦА

ВЗЕТИ ОТ КНИГАТА „ЗОДИИ И ДИЕТИ, ХРАНИ И ЗДРАВЕ”

Питата на Овена

Продукти: 1 кг брашно; 1 яйце; 200 мл кисело мляко; 1 ч.л. захар; 1 ч. л. сода бикарбонат и 1/2 ч. л. Сол; олио за поръсване

Приготвяне: Тестото се омесва по традиционния начин, като към пресятото брашно се прибавят солта и содата. Слагат се яйцата и киселото мляко (ако е необходимо, се добавя още малко вода) и се омесва гладко, средно твърдо тесто. Покрива се с кърпа или готварско фолио и се оставя да почине около 1/2 час. Отпочиналото тесто се прехвърля в намаслена тава, притиска се, за да приеме формата на тавата за печене, и се набожда с вилица. Пече се около половин час при температура 160 градуса, изважда се и се поръсва с вода.

Баницата на Овена

Продукти:1 чаена чаша хладка вода; 3 супени лъжици олио 2 с.л. ябълков оцет; 1 пакетче масло (125гр); 300 гр сирене; 100 гр твърда извара; 5-6 яйца; 1 с.л. кисело мляко; 1 ч.л. сода за хляб; щипка сол.

Приготвяне: Замесете средно тесто с водата, оцета, солта, олиото и 1 яйце. Меси се докато започне да прави шупли. Оставя се да постои поне 20 минути. След това го разделете на питки, които намажете с масло и разпределете три по три за разточване. От всяка тройка разточете тънка кора, обрежете краищата й преди да я сложите в тавата. От сиренето, изварата, 4 яйца, содата и киселото мляко се прави плънката. Тавата се намазва обилно с разтопено масло и се поставя първата кора. Ръси се с масло и се слага първата кора. Ръси се с плънката. Оставят се две - три лъжици от плънката и към тях се добавя последното яйце. Разбърква се добре и се размазва върху най-горната кора. Поръсва се добре с останалото масло и се пече до розово.

Боб по селски в гювечета

Продукти:250 гр зрял (смилянски) боб; 1 морков; 1 глава кромид лук; 2 с.л. олио; 2 с. л. доматено пюре; бялата част от 1 стрък праз; 1 ч. л. червен пипер; 1 ч. л. Чубрица; 1 ч. л. Джоджен; 1 ч. л. сух магданоз; 1 стрък целина; сол на вкус.

Приготвяне: Фасулът накисвате за 24 часа в студена вода. Сварявате го по стандартната процедура в 3 различни води, без да се посолява, като няколко черпака от бульона заделяте. Лукът нарязвате на ситно, а морковът настъргвате. В сгорещеното олио за около минута запържвате червения пипер, лукът и морковът, прибавяте свареният и добре изцеден фасул и поръсвате с нарязаната на едро целина, джоджен и останалите подправки. Разреждате разтвореното в малко вода доматено пюре и заделения бульон от фасула и се оставя да поври, докато остане на мазнина. Сервирате боба поръсен с накълцан на ситно праз. За този боб основната подправка е джоджен! Много ефектно се получава, ако разпределите боба в гювечета и го запечете във фурната за 10 минути.

Пържoла по ловджийски

Продукти: 4 бр. вратни пържоли; 100 гр шунка; 2 - 3 кисели краставички; 1 шепа стерилизирани печурки; 1 - 2 глава лук; 1 ч. червено вино; 2 с. л. Олио; 1 с. л. доматено пюре; 1 с. л. Брашно; 1 ч. л. червен пипер; 1 ч. л. чубрица.

Приготвяне: Лукът се задушава. Печурките се нарязват на парчета и се слагат при лука. Шунката се нарязва на ивички и всички продукти се запържват още няколко минути на силен огън. Киселите краставички се нарязват на ивички и се прибавят към омекналия лук. Налива се червено вино. След като се изпари, се поставят брашното и червеният пипер. Разрежда се с малко вода, за да не загори пиперът. Подправя се със сол, чубрица и доматено пюре и ври, докато се сгъсти леко. Пържолите се начукват, осоляват се и се поливат с малко олио. Изпичат се на скара, слагат се при зеленчуците и се задушават няколко минути.

Богаташки сладкиш.

Продукти: 150 гр. масло на стайна температура; 150 гр. пудра захар; 3 големи яйца; 225 гр. пресято брашно; 1 чаена лъжица бакпулвер; 1 с.л. мляко за меко тесто; 175 гр. “златни” стафиди; 175 гр. “тъмни” стафиди; 50 гр. захаросани череши (изплакнати, изсушени и срязани на половинки); 50 гр. смесени захаросани лимонови и портокалови корички (може и други сухи плодове); 2 супени лъжици смлени бадеми; настърганите кори на 1 портокал и 1 лимон; 50 гр. обелени цели бадеми (или орехи).

Приготвяне: Сложете маслото и захарта в съд за бъркане и или ги разбийте с дървена лъжица или използвайте миксера, докато стане лека и пухкава смес.

Отделно разбийте яйцата и ги добавете малко по малко в сместа от масло и захар. След това, като използвате голяма лъжица внимателно “завийте” сместа в брашното с бакпулвера. Сместа трябва да бъде мека, затова ако е твърде суха добавете супена лъжица мляко. След това внимателно я “обвийте” в стафидите, черешите, захаросаните корички, смлените бадеми, лимоновите и портокаловите кори. В тавичка с диаметър 18-20 см. намажете и сложете непропускаща хартия (оризова). След това със лъжица пресипете сместа в приготвената форма за печене, като я заглаждате с по-гладката страна на лъжицата. Подредете целите бадеми в кръгове най-отгоре. Внимавайте да не ги натискате, тъй като могат да пропаднат в сместа, а не да останат отгоре.
Загрейте фурната до 160 градуса. Сложете сладкиша в центъра на фурната и го печете 2 и 1/2 часа. Оставете го да изстине преди да го извадите от формата. Този сладкиш може да стои продължително време в затворена кутия (както кръглите метални кутии за сладки) и вкусът му се подобрява, ако се остави да престои поне няколко дена.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН БОНУС

Специална Напитка „ДИВА СТРАСТ”

Продукти: 1 ч.ч. захар; ½ ч.ч. лимонов сок; 4 бутилки газирана вода от 250 мл; 200 мл джин; 3 белтъка.

Приготвяне: разбийте захарта с белтъка на сняг, добавете джина, лимоновия сок и газираната вода. Разбийте енергично и поднесете в изискани чаши с бучка лед.

Посочената пропорция е за 5-6 напитки.